keys_369694373-1

Det är inte alltid man ska bo fint för att fira en bröllopsdag eller ska iväg på konferens på jobbet. Det finns andra vägar att gå och andra boenden du kan välja.

Vandrarhem

Om du ska ut på resande fot och vill mest bara för ha en sovplats under tiden då du inte äter gott och utforskar en främmande plats, kan du välja ett vandrarhem. Det lämpar sig väldigt bra för backpacking då man inte vill kosta på sig mer än 100 kronor per natt. På vandrarhem har man också möjligheten att träffa andra personer som vill upptäcka världen.

På ett vandrarhem måste man vara redo på att dela rum med andra. Ibland är det bara 2-3 sängar men det kan vara upp till 10. Ju fler man är villig att dela med, desto billigare blir priset.

Bo i värdfamilj

Detta är ett utmärkt alternativt för dem som ska studera språk. Planerar man att studera i USA och lära sig språket är detta det bästa alternativet. Du får dyka huvud först in i amerikansk kultur och blir utsatt för språket hela dagarna, både i skolbänken och utanför.

Att bo i en värdfamilj är oftast ett billigare alternativ än eget boende och så länge språkkursen är CSN-berättigad har man rätt att ansöka om bidrag och lån för boendet och studierna. De som håller i kursen har ofta kontakt med värdfamiljer så du behöver inte hitta en egen.

Tälta

Det enklaste och billigast sättet är att bära med sig sin egen sovplats på ryggen. Vill du upptäcka djungel, tundra och skog runt om i världen är det lättast att ha med sig ett tält och sovsäck. Du kan tjäna flera tusen på att tälta istället för att boka ett hotell.

Det är dock inga länder utanför Norden (exklusive Danmark) som har allemansrätten som ger oss fri tillgång till skog och mark såvida vi plockar upp efter oss och inte förstör. Man kan alltså inte tälta överallt utan bara på utvalda platser såsom campingplatser och nationalparker. Det finns något som heter Camping Key Europe som ger dig tillträde till flera campingplatser runt om hela kontinenten.